Dans oriental = Manele?

Mi-as fi dorit sa incep postarile din noul an, cu clipuri frumoase, gasite pe Youtube, la categoria Bellydance din Romania, dar,,,,din pacate,,,,, la aceasta categorie,,,,SOC si GROAZAAAAAA!!! Deci, voi continua cu rubrica COLTUL RUSINII in BELLYDANCE – “Asa NUUUU!!!!”

Dragi DANSATOARE si drag public privitor – sustinator sau nu, cunoscator sau nu, al dansui oriental!!!!!
Muzica orientala nu este muzica de manele, manelele nu reprezinta muzica orientala,,,,,,chiar daca vi pare ciudat, iar dansul pe manele NU este echivalent cu dansul oriental sau bellydance-ul!!!!!

1.TARABANA nu este instrumentul nostru traditional, si nu ne apartine – nici noua romanilor si nici etniei care promoveaza manelele!!!! Atribuirea denumirii de TARABANA instrumentului traditional egiptean DARBUKA, este o gaselnita pur romaneasca!!! TARABANA sau mai bine zis DARABANA, daca e sa ne luam dupa DEX, este un cuvant de origine turca, ce semnifica o toba mica utilizata in armata, alcatuita dintr-un scurt cilindru de metal, ce are pe ambele extremitati aplicata o piele foarte bine intinsa si in care se bate cu 2 bete!!!

TABLA sau DARBUKA este un instrument specific Orientului Mijlociu, utilizat in mod special in EGIPT, SIRIA sau TURCIA.

2. Daca artistii din domeniul manelelor se inspira sau preiau in totalitate unele melodii orientale, sau folosesc pasaje melodice, armonii si cateva ritmuri specifice orientale, asta nu inseamna ca manelele au devenit peste noapte muzica orientala – si asta o spun cu tot respectul pt cei care compun sau canta manele.
Atentie!! nota nu este scrisa pt a defaima manelele – ele reprezinta un stil muzical social necesar, ce are publicul si frumusetea lui – si fiecare stil artistic trebuie acceptat si apreciat pt valoarea lui!!!!!

3. Daca tinerele domnisoare iubitoare de manele au preluat costumele de bellydance clasice si au inceput sa le folosesca cu “drag si spor”,,,din pacate intr-o maniera “discutabila”, pe muzica de manele, asta nu inseamna ca ele sunt dansatoare de oriental/ bellydance, sau,,,,, nici macar dansatoare!!!!

4. Competitia MISS Piranda, NU este o competitie de BELLYDANCE, este un concurs pt dansatoarele de manele si cu muzica de manele!!!!!
Repet: nu inseamna ca este un lucru rau, sa existe un concurs de dans pe manele si cu muzica live de manele, e chiar indicat si constructiv pt aceasta nisa, DAR, dragi fete participante fiti creative si NU MAI FOLOSITI COSTUMELE DE DANS ORIENTAL, contruiti-va tinute specifice pt MANELE cand dansati manele!!! SI,,, NU MAI PRETINDETI CA SUNTETI DANSATOARE DE ORIENTAL / BELLYDANCE, nu mai confundati genurile, pt a nu crea confuzie in randul publicului – EX: sa stiti ca scuturatul obsesiv din posterior la public, in pozitie de plie, nu este o miscare specifica de bellydance,,,,si lista continua la capitolul acesta,,,,
*** aaa, scuze, pt cuvantul PLIE,,, e posibil ca voi sa nu-l intelegeti, pt ca este un termen specipic dansului clasic, dar utilizat – ce sa vezi, si in Bellydance – iar din ce am vazut,,,,marea majoritate a “dansatoarelor profesioniste” de pe piata romaneasca nu prea au dat pe la sala de dans, la studiu,,,,pt ca dansul doar “ne curge prin sange”, nu-i asa??? si se transmite din generatie in generatie, in jurul focului, la o paranghelie,,,,,, dar subiectul DANSATOARELOR PROFESIONISTE il voi dezvolta intr-o alta nota, separata!!!!! 😉
Sa nu va suparati acum, si sa plangeti, ci sa o luati in mod constructiv critica, niciodata nu e prea tarziu sa invatati, iar parchetul din sala de dans, si cu oglinda, NU MUSCA!!!! Probati, va rog!!!!

Cu siguranta, ar fi benefic / pozitiv, si ar genera o dezvoltare reala in bransa manelelor, daca dansatoarele lor s-ar distinge clar, prin miscari de dans si costume specifice , fara sa mai fie facuta nici o asociere cu dansul oriental. In acest mod s-ar dezvolta armonios ambele stiluri. 🙂

Fiti creative dragi dansatoare de manele, pentru ca se poate!!!! Am vazut si un exemplu pozitiv la una din solistele care abordeaza din cand in cand manelele, iar dansatoarele din trupa ei chiar au creat o impresie placuta din toate punctele de vedere, si merita incadrata la categoria BRAVO!!!ASA DA!!!!!!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *